od podpora » sob kvě 05, 2012 3:22 am
1 kg pomerančů
(pokud možno chemicky neošetřených-jinak pořadně umytých)
1 citrón
1.8 kg cukru
Postup
Do velkého hrnce (nejlépe 5 litrů či více) odměřte 2.25 litru vody.
Rozpulte veškeré pomeranče a citrón a vymačkejte z nich šťávu. Zrníčka nevyhazovat! Nakrájejte poloviny pomerančů a citrón na půl a po té na tenké proužky a přidejte do vody. Z vymačkaného džusu vyberte zrníčka a dejte do gázy. Veškerý džus a vše ostatní co se vymačkalo přidejte do vody k nakrájeným pomerančům - šťávu i dužinu co se vymačkala.
Zrníčka obsahují pektin ale nejsou chutná na kousání, proto se dávají do gázy aby se jednoduše vydělala a nemusela se lovit.
Vše přiveďte k varu a vařte na slabém ohni po dobu dvou hodin (bez pokličky) - dokud to nebude krásně mekkoučké - potřebuje to sem tam michnout a sem tam dolít vodu aby byla hladina zhruba stejná jako při začátku vaření.
Po vaření vytáhněte gázu se semínky, vyždímejte jej a odložte. Není už dále potřeba.
Do takhle uvařené kůry a šťávy přidejte veškerý cukr. Dejte na vysoký plamen - musí to dosáhnout vysoké teploty na rozpuštění cukru a také na odpařeni přebytečné vody. Po nějaké době to začne bublat skoro jako když děláte karamel - velké bílé bubliny. Po té co to dosáhne vysoké teploty tak nechte bublat po 20 min a sem tam zamíchat.
Do ledničky si dejte malý talířek a po 20 min bublání na něj dejte kousek marmelády a uvidíte jakou má hustotu když se schladí. Podle toho se rozhodnete zda-li je to pro vás vyhovující či zda-li to chce ještě pár minut vařit. Tahle marmeláda není tuhá jako jelly ale má konzistenci zhruba jako med.
Můžete to pak plnit do sklenic tak jak to je nebo jako ja vydělat zhruba polovinu uvařené kůry ven a nakrájet na drobounko a vrátit do hrnce, zamíchat a pak plnit sklenice.
Pro ty co budou krájet tak to pak musíte nechat zavařit v troube na nízkou teplotu po dobu 5 min či jak jste zvyklí. Ti co plní sklenice zrovna uvařenou marmeládou, tak stačí uzavřít víčko a otočit dnem nahoru a nechat vychladnout. Samo se to utěsní.
Poznámka
Nejlepší na tom je, že využijete úplně celé pomeranče a jediné co jde do koše jsou vyvařená zrníčka a marmeláda není hořká jako některé.
Naposledy oživil Anonymous v sob kvě 05, 2012 3:22 am
Jsme tu pro Vás, neváhejte se zeptat