Největší množství polyfenolů se nachází v listovém pupenu
a s přibývajícím stářím čajových lístků se snižuje.
Jeden druh katechinů z velké skupiny polyfenolů se při zkouškách
ukázal být zvlášť aktivní v boji proti nemocem. Jmenuje se
epigalokatechingalát (EGCG) a zdá se být vybaven mimořádnou
dávkou léčivé síly. Ze všech polyfenolů vykázal největší antioxidační
účinek I nejsilnější schopnost zabránit rakovině. Navíc je prevencí
proti arterioskleróze (ateroskleróze) a srdečním chorobám.
Katechiny podobné EGCG se v zeleném čaji vyskytují
v prokazatelně vyšší koncentraci než v čaji černém." (C. Teufl)
Američtí vědci dospěli po několikaletém bádání k závěru, že pravidelná
konzumace čaje může chránit před některými nádorovými onemocněními.
Píše o tom britský denník SUNDAY TIMES.
Profesor Allan Conney, který stojí v čele výzkumné laboratoře zabývající
se na Rutgersově univerzitě v New Jersey zkoumáním rakoviny,
spolupracoval v rámci studijního programu s britským Národním ůstavem
zdraví.