od podpora » úte srp 21, 2012 9:06 am
nfekční onemocnění, projevující se maximálně do 48 hodin po invazi bakterií rodu Salmonela do organismu, mívá nepříjemný průběh. Prudký zánět žaludku a střev vyvolá vysoké horečky, velké nevolnosti a zvracení, dále průjem a křečovité bolesti břicha (tyto projevy trvají nejdelší dobu a jsou nejintenzivnější).
Protože při salmonelóze dochází díky zvracení a výraznému průjmu k velkému úbytku tekutin (dehydrataci) je třeba dbát na zvýšený příjem vody (minerální, čajů, apod.) a dodržovat dietu pro co nejrychlejší nápravu a vyléčení se. Které potraviny jsou největší nástrahou se dozvíte v tomto článku: Salmonelóza
Dieta při onemocnění salmonelózou
Dieta, která je při salmonelóze naordinována je tzv. šetřící. V žádném případě nejde o to, aby se nemocný trápil hladem, ale aby trávicí systém nezatěžoval těžko stravitelnými potravinami. Mezi "zakázané potraviny" patří veškeré tučné pokrmy, kdy musíme myslet i na skryté tuky, kterých je všude dostatek.
Kterých potravin se vyvarovat?
smetana ke šlehání, vaření apod.
vejce
tavené sýry a sýry s vysokým obsahem tuku v sušině
uzeniny
tučné maso (husa, kachna, zvěřina)
uzené maso a ryby
listové a linecké těsto
moučníky a pečivo z kynutého těsta
Jsme tu pro Vás, neváhejte se zeptat