Skrýt reklamu

jak vytvorit dietní jídelníček

Seznam jídelníčků, podle čeho je tvořit, rady i tipy!

Moderátoři: Zkušební moderátoři, Moderátoři

jak vytvorit dietní jídelníček

Příspěvekod Návštěvník » úte kvě 15, 2012 12:30 am

jak vytvorit dietní jídelníček

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !


Návštěvník
 

Re: jak vytvorit dietní jídelníček

Příspěvekod podpora » ned kvě 27, 2012 5:59 am

Jídelníček v číslech – bílkoviny, sacharidy, tuky

Podle oficiálního doporučení lékařů - dietologů, by ve vyváženém jídelníčku zdravého člověka s normální hmotností měly tvořit sacharidy 55 až 60 %, 25 až 30 % tuky a 10 až 20 % bílkoviny.
Co by nemělo chybět v dietním jídelníčku?

Nemusíte striktně dodržovat určitou dietu, která by vás měla omezovat a nebo trýznit hlady. Pokud opravdu chcete zhubnout, postačí, když ze svého dosavadního jídelníčku vyškrknete "nezdravé" potraviny. Pravidelná "zdravá" strava v malých porcích dokáže s vaším tělem udělat hotové zázraky. V dietním jídelníčku by rozhodně neměli chybět následující složky potravy:
Ovoce a zelenina

Během dne bychom měli konzumovat ovoce a zeleninu alespoň ve formě ovocných a zeleninových šťáv (nejlépe pětkrát denně). Ideální je také syrová, neupravovaná zelenina. Toto tvrzení má své příznivce i odpůrce. Konzumace ovoce a zeleniny je přitom to nejlepší, co pro své zdraví můžeme udělat.
Vláknina

Doporučená denní dávka vlákniny by se měla pohybovat okolo 30 g denně. Vlákninu obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, obilniny, zrna. Vláknina je nestravitelná složka potravy, která tělem projde, v tlustém střevě vstřebává vodu a odpadní látky a vylučuje je z organismu ven v podobě stolice.
Nenasycené mastné kyseliny

Velice pozitivní efekt pro naše tělo má konzumace nenasycených mastných kyselin, které jsou velmi prospěšné našemu srdci. Konzumací luštěnin, semínek, sóji a podobných potravin si zajistíme dostatečný příjem.
Ryby

Ryby bychom měli konzumovat dvakrát až třikrát týdně. Nejvíce omega-3 mastných kyselin prospěšných srdci obsahuje losos, tuňák a pstruh.
Bílkoviny

Bílkoviny jsou důležitými stavebními kameny buněk. Volte snídani bohatou na bílkoviny, tzn. vejce, drůbež nebo ryby. Výborným zdrojem bílkovin jsou také jogurty (volte raději polotučné či light než smetanové). Ale ani s konzumací pouze light výrobků to nepřehánějte - tuk je nutný kvůli vstřebávání vitaminu D.
Dostatek tekutin

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň a to platí jak přes den, tak také v noci. Voda vám zaplní z části žaludek, navíc nemá žádné kalorie. Ideální je pít čistou vodu a nebo neslazené bylinkové čaje. Na sladké nápoje raději zapomeňte.


Naposledy oživil Anonymous v ned kvě 27, 2012 5:59 am
Jsme tu pro Vás, neváhejte se zeptat
podpora
 
Příspěvky: 390
Registrován: ned úno 12, 2012 9:48 pm


Zpět na Jídelníček

 


  • Může Vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron