od podpora » ned srp 26, 2012 12:10 pm
Co je to L-Carnitin a jak vlastně funguje?
L-Carnitin je látka tělu vlastní. Organismus si ji dokáže vyrobit sám. Tento proces probíhá v játrech, kde se L-Carnitin získává z esenciálních aminokyselin methioninu a lysinu a za asistence vitamínu C, B3 a B6 a železa. Pokud člověk nežije aktivně a nesportuje, tak toto množství společně s L-Carnitinem přijatým potravou mu postačí. Pokud je ale součástí našeho života pravidelný pohyb, s těmito zdroji L-Carnitinu si nevystačíme.
Vystačí nám na naši aktivitu vlastní zdroje L-Carnitinu?
Záleží na tom, jakým aktivitám se věnujete. Zhruba 25% naší potřeby při fyzické zátěži, a to zejména, pokud se bavíme o aktivitě aerobního (vytrvalostního) charakteru, pokryjeme vlastním L-Carnitinem. Ale co těch zbylých 75%? To může být „kámen úrazu“. Proč? Tak to si hned vysvětlíme. Nedostatkem L-Carnitinu v organismu mohou kromě aktivních lidí trpět také například vegetariáni či vegani. Těm chybí důležitý zdroj této látky, a to živočišné produkty, převážně pak červené maso.
Co je to L-Carnitin a jak vlastně funguje?
L-Carnitin je látka tělu vlastní. Organismus si ji dokáže vyrobit sám. Tento proces probíhá v játrech, kde se L-Carnitin získává z esenciálních aminokyselin methioninu a lysinu a za asistence vitamínu C, B3 a B6 a železa. Pokud člověk nežije aktivně a nesportuje, tak toto množství společně s L-Carnitinem přijatým potravou mu postačí. Pokud je ale součástí našeho života pravidelný pohyb, s těmito zdroji L-Carnitinu si nevystačíme.
Vystačí nám na naši aktivitu vlastní zdroje L-Carnitinu?
Záleží na tom, jakým aktivitám se věnujete. Zhruba 25% naší potřeby při fyzické zátěži, a to zejména, pokud se bavíme o aktivitě aerobního (vytrvalostního) charakteru, pokryjeme vlastním L-Carnitinem. Ale co těch zbylých 75%? To může být „kámen úrazu“. Proč? Tak to si hned vysvětlíme. Nedostatkem L-Carnitinu v organismu mohou kromě aktivních lidí trpět také například vegetariáni či vegani. Těm chybí důležitý zdroj této látky, a to živočišné produkty, převážně pak červené maso.