od podpora » pát kvě 04, 2012 6:53 am
Podle lékařů neexistuje lepší a zdravější svačina než syrové jablko. Pro svůj bohatý obsah vitaminu C a poměrně málo kalorií patří mezi nejzdravější ovoce vůbec. Nejnovější vědecké studie navíc potvrzují, že jablka pomáhají nejen s hubnutím, ale také s vysokým cholesterolem.
Při hubnutí pomáhá především vysoký obsah vlákniny ve slupce jablka a pak také vysoký obsah fruktózy - jednoduchého cukru, který se oproti běžnému cukru vstřebává pomaleji, čímž napomáhá k udržení stálé hladiny cukru v krvi.
Podle nejnovější vědecké studie mohou jablka i za snížení hladiny špatného tzv. LDL cholesterolu. Ženám, které jedly 75 g sušených jablek denně (což odpovídá 4 - 5 čerstvým jablkům) po dobu šesti měsíců, se hladina tohoto zlého cholesterolu snížila téměř o čtvrtinu.
Navíc se podle vědců u nich snížily i hladiny dalších látek souvisejících s onemocněním srdce a s mozkovou mrtvicí. Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu se o 4 % zvýšila.
Snižují chuť k jídlu
"Jde o skutečně neuvěřitelné výsledky. Nikdo z vědců neočekával, že by jablka na hladinu špatného cholesterolu tak příznivě působila," dodává pro deník Daily Mail vědec Bahram Arjmandi z Floridské státní univerzity.
Během výzkumu navíc ženy v průměru o 1,3 kg zhubly a to i přesto, že jablky jedla nad rámec jejich denního jídelníčku. Denně přijímaly o 240 kalorií víc.
Za snížení cholesterolu podle vědců mohou především antioxidanty a pektin (polysacharid), který zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. Za hubnutí pak mohou především sloučeniny, jež snižují chuť k jídlu.
Podle lékařů neexistuje lepší a zdravější svačina než syrové jablko. Pro svůj bohatý obsah vitaminu C a poměrně málo kalorií patří mezi nejzdravější ovoce vůbec. Nejnovější vědecké studie navíc potvrzují, že jablka pomáhají nejen s hubnutím, ale také s vysokým cholesterolem.
Při hubnutí pomáhá především vysoký obsah vlákniny ve slupce jablka a pak také vysoký obsah fruktózy - jednoduchého cukru, který se oproti běžnému cukru vstřebává pomaleji, čímž napomáhá k udržení stálé hladiny cukru v krvi.
Podle nejnovější vědecké studie mohou jablka i za snížení hladiny špatného tzv. LDL cholesterolu. Ženám, které jedly 75 g sušených jablek denně (což odpovídá 4 - 5 čerstvým jablkům) po dobu šesti měsíců, se hladina tohoto zlého cholesterolu snížila téměř o čtvrtinu.
Navíc se podle vědců u nich snížily i hladiny dalších látek souvisejících s onemocněním srdce a s mozkovou mrtvicí. Naopak hladina zdravého HDL cholesterolu se o 4 % zvýšila.
Snižují chuť k jídlu
"Jde o skutečně neuvěřitelné výsledky. Nikdo z vědců neočekával, že by jablka na hladinu špatného cholesterolu tak příznivě působila," dodává pro deník Daily Mail vědec Bahram Arjmandi z Floridské státní univerzity.
Během výzkumu navíc ženy v průměru o 1,3 kg zhubly a to i přesto, že jablky jedla nad rámec jejich denního jídelníčku. Denně přijímaly o 240 kalorií víc.
Za snížení cholesterolu podle vědců mohou především antioxidanty a pektin (polysacharid), který zvyšuje hustotu obsahu střev a tím zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy. Za hubnutí pak mohou především sloučeniny, jež snižují chuť k jídlu.