od podpora » čtv říj 04, 2012 6:54 pm
Vánoční svátky jsou pro naše těla velkou zátěží. Přemíra sladkých a tučných jídel během Vánoc většině z nás přinese nějaké to kilo navíc a předsevzetí do Nového roku zní jednoznačně: „ZHUBNOUT“. Jak se tedy můžeme přebytečných kil zbavit aniž by zanedlouho došlo k jo-jo efektu a nechtěnému zpomalení metabolismu?
Máte sklony k nadváze?
K obezitě a nadváze mají sklony lidé s přebytkem elementu Kapha (země). Ti mívají pomalejší metabolismus a hubne se jim velmi těžko. Lidé s elementem Váta (vzduch) přibývají na váze spíše ze stresu a zase rychle zhubnou. Element Pitta (oheň) mívá dobré trávení a rychlý metabolismus a sklony k nadváze mívá až v pozdějším věku. Genetický předpoklad nadváhy u každého z nás činí 40%, zbývající podíl můžeme přičíst ostatním vlivům. Jsou to zejména přejídání, nedostatek pohybu, spánek během dne, nesprávná kombinace potravin, nevhodný pitný režim, léky, stres, alkohol apod. Svoji roli v přejídání hrají také naše emoční stavy. Jídlem zaháníme pocity samoty, smutku, opuštění, zklamání a bolesti.
Zhubněte bez jo-jo efektu
V ájurvédě se nadváha neřeší ihned drastickými redukčními dietami s nízkým příjmem potravy. Lidské tělo nerado hladoví a proto si v případě různých diet, hladovek a nepravidelné stravy uchovává tuk do zásoby. K získání energie pak odbourává svalovou tkáň a tuky zůstávají. Je třeba nastolit rovnováhu v příjmu potravy a odstranit tak zvýšenou Kaphu. Nemusíme však hladovět, stačí pozměnit životosprávu a jídelníček.
Změna jídelníčku je při hubnutí nutná
Abychom dále nepřibírali a naopak nastartovali metabolismus a hubnutí, je třeba vyhnout se některým potravinám a nápojům, zvyšujícím element Kapha. Strava by tedy měla být lehká, teplá, spíše sušší a malých porcích. Naprosto nevhodné jsou studené a sladké nápoje, studená, tučná a smažená jídla, mléčné výrobky, mnoho masa, velmi sladké ovoce (banány, melouny), těstoviny, ořechy a přílišné solení. Naopak vhodné je do jídelníčku zařadit pálivé, svíravé a hořké chutě.
Nevhodné potraviny a nápoje pro konstituci Kapha:
Mléko a mléčné výrobky, těstoviny, sójová mouka, chléb a kvasnicové výrobky, veškeré ořechy, fazole ledvinkovité, pšenice, oves, sójové boby a tofu, rýže (kromě basmati rýže a divoké rýže), sladkosti, kyselá jídla a veškeré ledové a sycené nápoje, káva a kofeinové nápoje, ledový čaj, rostlinná mléka, tvrdý alkohol, džusy (grepový, třešňový, pomerančový, tomatový), čaje (šípkový, ibiškový, lékořicový). Ze zeleniny sladké a šťavnaté druhy: brambory, dýně, tykve, okurky, olivy, rajčata. Vyhněte se čokoládě, bílému cukru, kečupu, sterilované zelenině a ovoci, majonéze, octu, sójové omáčce, soli.
Vhodné potraviny a nápoje pro konstituci Kapha:
Obiloviny (basmati rýže, kukuřice, pohanka, ječmen, proso), syrová i dušená zelenina (vhodné jsou pálivé a hořké druhy), čerstvá listová zelenina, ovoce – jablka, hrušky, maliny, jahody, brusinky, borůvky, meruňky, angrešt, švestky a další trpké ovoce. Semínka (ne sezamová), vejce a maso v menším množství (králík, kuře, krůta, krevety, ryby, zvěřina). Suché víno, černý a zelený čaj, jablečný mošt, obilné kávy, chai. Džusy a čaje (vše, kromě výše uvedených nevhodných). V menším množství ghí, kozí mléko, tvaroh a sýry, podmáslí a ředěný jogurt. Jako sladidlo je vhodný med a stevia reburdiana, v menším množství také palmový cukr, datlový a javorový sirup, ječmenný slad. Z tuků používejte Ghí, olivový olej, můžete také mandlový, kukuřičný a kanolový olej. Snažte se hodně kořenit, vhodné jsou všechny druhy koření. Jako potravinové doplňky se užívají řasy, mladý ječmen, aminokyseliny, včelí pyl, mateří kašička a vitaminy A, C, B12, D, E, minerály: hořčík, měď, vápník, zinek, železo
Vánoční svátky jsou pro naše těla velkou zátěží. Přemíra sladkých a tučných jídel během Vánoc většině z nás přinese nějaké to kilo navíc a předsevzetí do Nového roku zní jednoznačně: „ZHUBNOUT“. Jak se tedy můžeme přebytečných kil zbavit aniž by zanedlouho došlo k jo-jo efektu a nechtěnému zpomalení metabolismu?
Máte sklony k nadváze?
K obezitě a nadváze mají sklony lidé s přebytkem elementu Kapha (země). Ti mívají pomalejší metabolismus a hubne se jim velmi těžko. Lidé s elementem Váta (vzduch) přibývají na váze spíše ze stresu a zase rychle zhubnou. Element Pitta (oheň) mívá dobré trávení a rychlý metabolismus a sklony k nadváze mívá až v pozdějším věku. Genetický předpoklad nadváhy u každého z nás činí 40%, zbývající podíl můžeme přičíst ostatním vlivům. Jsou to zejména přejídání, nedostatek pohybu, spánek během dne, nesprávná kombinace potravin, nevhodný pitný režim, léky, stres, alkohol apod. Svoji roli v přejídání hrají také naše emoční stavy. Jídlem zaháníme pocity samoty, smutku, opuštění, zklamání a bolesti.
Zhubněte bez jo-jo efektu
V ájurvédě se nadváha neřeší ihned drastickými redukčními dietami s nízkým příjmem potravy. Lidské tělo nerado hladoví a proto si v případě různých diet, hladovek a nepravidelné stravy uchovává tuk do zásoby. K získání energie pak odbourává svalovou tkáň a tuky zůstávají. Je třeba nastolit rovnováhu v příjmu potravy a odstranit tak zvýšenou Kaphu. Nemusíme však hladovět, stačí pozměnit životosprávu a jídelníček.
Změna jídelníčku je při hubnutí nutná
Abychom dále nepřibírali a naopak nastartovali metabolismus a hubnutí, je třeba vyhnout se některým potravinám a nápojům, zvyšujícím element Kapha. Strava by tedy měla být lehká, teplá, spíše sušší a malých porcích. Naprosto nevhodné jsou studené a sladké nápoje, studená, tučná a smažená jídla, mléčné výrobky, mnoho masa, velmi sladké ovoce (banány, melouny), těstoviny, ořechy a přílišné solení. Naopak vhodné je do jídelníčku zařadit pálivé, svíravé a hořké chutě.
Nevhodné potraviny a nápoje pro konstituci Kapha:
Mléko a mléčné výrobky, těstoviny, sójová mouka, chléb a kvasnicové výrobky, veškeré ořechy, fazole ledvinkovité, pšenice, oves, sójové boby a tofu, rýže (kromě basmati rýže a divoké rýže), sladkosti, kyselá jídla a veškeré ledové a sycené nápoje, káva a kofeinové nápoje, ledový čaj, rostlinná mléka, tvrdý alkohol, džusy (grepový, třešňový, pomerančový, tomatový), čaje (šípkový, ibiškový, lékořicový). Ze zeleniny sladké a šťavnaté druhy: brambory, dýně, tykve, okurky, olivy, rajčata. Vyhněte se čokoládě, bílému cukru, kečupu, sterilované zelenině a ovoci, majonéze, octu, sójové omáčce, soli.
Vhodné potraviny a nápoje pro konstituci Kapha:
Obiloviny (basmati rýže, kukuřice, pohanka, ječmen, proso), syrová i dušená zelenina (vhodné jsou pálivé a hořké druhy), čerstvá listová zelenina, ovoce – jablka, hrušky, maliny, jahody, brusinky, borůvky, meruňky, angrešt, švestky a další trpké ovoce. Semínka (ne sezamová), vejce a maso v menším množství (králík, kuře, krůta, krevety, ryby, zvěřina). Suché víno, černý a zelený čaj, jablečný mošt, obilné kávy, chai. Džusy a čaje (vše, kromě výše uvedených nevhodných). V menším množství ghí, kozí mléko, tvaroh a sýry, podmáslí a ředěný jogurt. Jako sladidlo je vhodný med a stevia reburdiana, v menším množství také palmový cukr, datlový a javorový sirup, ječmenný slad. Z tuků používejte Ghí, olivový olej, můžete také mandlový, kukuřičný a kanolový olej. Snažte se hodně kořenit, vhodné jsou všechny druhy koření. Jako potravinové doplňky se užívají řasy, mladý ječmen, aminokyseliny, včelí pyl, mateří kašička a vitaminy A, C, B12, D, E, minerály: hořčík, měď, vápník, zinek, železo