od podpora » pon srp 20, 2012 7:59 am
Když se snažíte hubnout, čokoláda ze spíže se na nás obvykle "usmívá" ještě více než obvykle. Nemluvě o dalších sladkých nástrahách. Moc dobře to znají také čtenářky Iva (49 let ), Beáta (25) a Markéta (35), které s námi od září hubnou v brněnském Institutu kompliment.
"Vím, že bych neměla, ale občas se neubráním čokoládě. Snažím se hřešit jen tou kvalitní a navíc pouze v ty dny , kdy mám cvičení ," říká Iva.
Chutě na sladké přiznávají i Markéta a Beáta, ale úspěšně odolávají. "Za více než měsíc, co jsem v redukčním programu, jsem si nevzala ani jedinou čokoládu nebo jiné sladkosti, což je pro mě velký úspěch a také obrovská motivace," říká Markéta.
Základem je prevence
"Konzumaci sladkostí při redukční dietě nedoporučujeme, a to ani v malém množství. Na druhou stranu, všichni jsme lidé, a pokud někdy zhřešíme, není třeba se tím trápit. Hlavní je však myslet dopředu a těmto chutím předcházet. Markéta je příkladem, že to jde – chutě na sladké se u ní podařilo minimalizovat a když se někdy dostaví, ví, jak to zvládnout," říká Gabriela Knosová z Institutu kompliment.
Abyste dokázali své chutě ovládat, měli byste vědět, kdy se choutky na sladké objevují. Jde zejména o situace, kdy jste hladoví, vyčerpaní (fyzicky i psychicky), nedostatečně jste se vyspali.
Ale také tehdy, když konzumujete jídla s vyšším obsahem jednoduchých sacharidů (vedle moučníků rovněž fit tyčinky a sušené, přezrálé nebo velmi sladké ovoce jako banány nebo hrozny) nebo nadbytek sacharidových jídel jako pečené brambory, těstoviny, pizza, cornflakes, rýžové chlebíky, slané pečivo, tyčinky a brambůrky. Shrneme-li to, jde o pokrmy s vysokým glykemickým indexem, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a máte po nich proto rychleji hlad, často v podobě chutě na další "várku" sladkého.
Jak se bránit chuti na sladké
Jaký je tedy recept na minimalizaci chutí na sladkosti? Podle odbornice z brněnského Institutu kompliment je klíčem k úspěchu vhodná skladba jídla a pravidelný příjem energie.
"Doporučujeme pravidelnou pestrou stravu a preferenci potravin s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem a dobrou sytící schopností. Sytící schopnost se zvyšuje s rostoucím obsahem bílkovin a nevyužitelných polysacharidů, tedy vlákniny v pokrmu," vysvětluje Gabriela Knosová.
Jako hlavní jídlo dne, díky němuž chutě na sladké minimalizujete, doporučuje poradkyně zvolit salát jako předkrm, pak polévku a hlavní jídlo s dostatkem plnohodnotných bílkovin a vlákniny. Výsledkem je dobré zasycení a relativně stálá hladina cukru v krvi, která zapříčiní, že nemáte potřebu konzumovat sladké.
Když se snažíte hubnout, čokoláda ze spíže se na nás obvykle "usmívá" ještě více než obvykle. Nemluvě o dalších sladkých nástrahách. Moc dobře to znají také čtenářky Iva (49 let ), Beáta (25) a Markéta (35), které s námi od září hubnou v brněnském Institutu kompliment.
"Vím, že bych neměla, ale občas se neubráním čokoládě. Snažím se hřešit jen tou kvalitní a navíc pouze v ty dny , kdy mám cvičení ," říká Iva.
Chutě na sladké přiznávají i Markéta a Beáta, ale úspěšně odolávají. "Za více než měsíc, co jsem v redukčním programu, jsem si nevzala ani jedinou čokoládu nebo jiné sladkosti, což je pro mě velký úspěch a také obrovská motivace," říká Markéta.
Základem je prevence
"Konzumaci sladkostí při redukční dietě nedoporučujeme, a to ani v malém množství. Na druhou stranu, všichni jsme lidé, a pokud někdy zhřešíme, není třeba se tím trápit. Hlavní je však myslet dopředu a těmto chutím předcházet. Markéta je příkladem, že to jde – chutě na sladké se u ní podařilo minimalizovat a když se někdy dostaví, ví, jak to zvládnout," říká Gabriela Knosová z Institutu kompliment.
Abyste dokázali své chutě ovládat, měli byste vědět, kdy se choutky na sladké objevují. Jde zejména o situace, kdy jste hladoví, vyčerpaní (fyzicky i psychicky), nedostatečně jste se vyspali.
Ale také tehdy, když konzumujete jídla s vyšším obsahem jednoduchých sacharidů (vedle moučníků rovněž fit tyčinky a sušené, přezrálé nebo velmi sladké ovoce jako banány nebo hrozny) nebo nadbytek sacharidových jídel jako pečené brambory, těstoviny, pizza, cornflakes, rýžové chlebíky, slané pečivo, tyčinky a brambůrky. Shrneme-li to, jde o pokrmy s vysokým glykemickým indexem, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a máte po nich proto rychleji hlad, často v podobě chutě na další "várku" sladkého.
Jak se bránit chuti na sladké
Jaký je tedy recept na minimalizaci chutí na sladkosti? Podle odbornice z brněnského Institutu kompliment je klíčem k úspěchu vhodná skladba jídla a pravidelný příjem energie.
"Doporučujeme pravidelnou pestrou stravu a preferenci potravin s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem a dobrou sytící schopností. Sytící schopnost se zvyšuje s rostoucím obsahem bílkovin a nevyužitelných polysacharidů, tedy vlákniny v pokrmu," vysvětluje Gabriela Knosová.
Jako hlavní jídlo dne, díky němuž chutě na sladké minimalizujete, doporučuje poradkyně zvolit salát jako předkrm, pak polévku a hlavní jídlo s dostatkem plnohodnotných bílkovin a vlákniny. Výsledkem je dobré zasycení a relativně stálá hladina cukru v krvi, která zapříčiní, že nemáte potřebu konzumovat sladké.