Skrýt reklamu

dieta při lupence

Odeslat odpověď

Nechcete zadávat číslo a jméno? Zaregistrujte se!
Smajlíci
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí
Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: dieta při lupence

Re: dieta při lupence

Příspěvek od podpora » pát kvě 18, 2012 7:18 pm

POLÉVKA FAZOLOVÁ S BRAMBOREM

Suroviny:
120 g fazolí, 40 g brambor, 20 g oleje, 40 g cibule, 120 g kyselého mléka, mletá sladká paprika, sůl, ocet, cukr.

Postup přípravy:
Přebrané fazole propláchneme a necháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den je uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme mletou sladkou paprikou a naředíme horkou vodou. Povaříme, pak nalijeme do polévky a přidáme kyselé mléko. Podle chuti osolíme, okyselíme, případně i osladíme. Znovu krátce prohřejeme.




Dietní hlavní jídla při lupénce



KARLOVARSKÝ ZÁVIN

Postup přípravy.
300 g libového vepřového masa, 20 g šunky, 10 g mrkve, 20 g hrášku, l vejce, 20 g mléka, 20 g hladké mouky, 20 g oleje, sůl.

Postup přípravy:
Plát libového masa naklepeme a osolíme. Rozšlehané vejce umícháme na oleji, přidáme k němu hrášek a malé kousky šunky. Maso potřeme vaječnou směsí, na ni položíme proužky očištěné mrkve a zabalíme. Závin převážeme nití a opečeme na oleji. Pak podlijeme horkou vodou, osolíme a udusíme pod pokličkou. Měkkou roládu ještě necháme zčervenat v troubě. Šťávu zahustíme hladkou moukou a povaříme.


ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ZELÍM

Suroviny:
800 g brambor, 800 g kysaného zelí, 4 stroužky česneku, 80 g cibule, 120 g oleje, kmín, sůl.

Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky, které opečeme na oleji do zlatova. Zapékací misku vyložíme vrstvou opečených brambor s plátky česneku, osolíme a přidáme dobře okapané kysané zelí. Okmínujeme a posypeme cibulí pokrájenou na kolečka. Jednotlivé vrstvy střídáme - poslední tvoří zelí s cibulí. Pokapeme olejem a zapečeme. Podle potřeby zakryjeme alobalem.




Dietní sladká jídla při lupénce



BRAMBOROVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI

Suroviny:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g cukru, sůl, 60 g rostlinného tuku Hera, 300 g hrušek, 80 g ořechů, 20 g rozinek, skořice, citrónová šťáva, cukr na posypání.

Postup přípravy:
Brambory uvařené ve slupce po vychladnutí oloupeme a prolisujeme. Přidáme hrubou mouku, cukr a na špetku nože sůl. Promícháme a polovinu směsi nasypeme na tukem vymazaný vyšší plech. Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Ořechová jádra nasekáme na hrubo a rozinky spaříme. Na vrstvu bramborové směsi pokládáme pokrájené hrušky, které zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme rozinky, nasekané ořechy a skořici. Poslední vrstvu tvoří druhá polovina bramborové směsi. Tu pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Koláč pak upečeme ve vyhřáté troubě.



Dietní malá studená jídla při lupénce



SÝROVÁ ROLKA

Suroviny:
3 sýry Lučina, 2 stroužky česneku, sezamová zrníčka, sůl, pažitka, kopr, petrželka, mléko.

Postup přípravy:
Česnek utřeme se solí a rozmícháme se sýry. Podle potřeby zředíme mlékem. Hmota musí být hustá, aby se dala tvarovat. Jemně nasekáme zelené natě, smícháme se sezamovými zrníčky a ve směsi obalíme váleček vytvarovaný z česnekové lučiny. Povrch by měl být zcela pokryt. Hotovou rolku necháme v chladu ztuhnout.


PLNĚNÉ PAPRIKY

Suroviny:
1 zelená, l červená a l žlutá paprika, sůl, l sýr Lučina, l sýr Imperiál, 200 g nízkotučného tvarohu, 2 stroužky česneku.

Postup přípravy:
Papriky omyjeme a seřízneme u stopky asi dvoucentimetrový okraj. Vykrojíme jádřinec a zbylé proužky papriky nakrájíme na malé kousky. Z velkých částí odstraníme zbytky jadérek, okraj můžeme ozdobně pokrájet. Papriky lze i podélně rozkrojit na čtvrtky a naplnit (je to pohodlnější k jídlu), nebo směsí vyplníme celé lusky.
Sýrová směs: Tvaroh utřeme se sýry Imperiál a Lučina, osolíme a přimícháme kousky pokrájených paprik. Stříkáme širokou trubičkou a zdobíme petrželkou.

Re: dieta při lupence

Příspěvek od podpora » pát kvě 18, 2012 7:17 pm

CO JE TO LUPÉNKA?
Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění, projevující se jako porucha rohovění povrchových vrstev kůže. Příčina tohoto onemocnění je neznámá, velkým faktorem je zde dědičnost a imunitní procesy v kůži. Toto onemocnění se projevuje jako výsev drobných, červených, svědících pupínků, které později splývají ve větší ložiska pokrytá stříbřitými šupinami. Tato ložiska mohou mít různou velikost a tvar, nejčastěji se vyskytují v okolí loktů, kolen, ale mohou se vyskytnout i ve vlasové části hlavy. Lupénku nelze zcela vyléčit, ale můžeme ji alespoň načas zklidnit např. koupelemi, mastmi, fototerapií, kortikoidy, stravou.
Lupénka je onemocnění, které se během života různě vyvíjí, je proto třeba vždy respektovat momentální stav a při jeho zhoršení aktuálně upravit i jídelníček.


POTRAVINY NEVHODNÉ VE VĚTŠÍM MNOŽSTVÍ:
Tučné pokrmy, uzeniny, tučné maso, husa, kachna živočišné tuky - v množství větším než jedna třetina z celkové denní spotřeby, tučné krémy, tučná těsta, koncentrovaný alkohol, ostré a pikantní pochutiny a koření, potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky...).


POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - rostlinné
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuku
maso - libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík,krůta)
libové ryby - sladkovodní i mořské
zvěřina uzeniny - drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství
zelenina - všeho druhu včetně luštěnin
ovoce - všeho druhu
pečivo - všeho druhu včetně celozrnného


V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.

dieta při lupence

Příspěvek od Návštěvník » pát dub 20, 2012 11:36 am

dieta při lupence

Nahoru

cron