od podpora » pát kvě 18, 2012 7:18 pm
POLÉVKA FAZOLOVÁ S BRAMBOREM
Suroviny:
120 g fazolí, 40 g brambor, 20 g oleje, 40 g cibule, 120 g kyselého mléka, mletá sladká paprika, sůl, ocet, cukr.
Postup přípravy:
Přebrané fazole propláchneme a necháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den je uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme mletou sladkou paprikou a naředíme horkou vodou. Povaříme, pak nalijeme do polévky a přidáme kyselé mléko. Podle chuti osolíme, okyselíme, případně i osladíme. Znovu krátce prohřejeme.
Dietní hlavní jídla při lupénce
KARLOVARSKÝ ZÁVIN
Postup přípravy.
300 g libového vepřového masa, 20 g šunky, 10 g mrkve, 20 g hrášku, l vejce, 20 g mléka, 20 g hladké mouky, 20 g oleje, sůl.
Postup přípravy:
Plát libového masa naklepeme a osolíme. Rozšlehané vejce umícháme na oleji, přidáme k němu hrášek a malé kousky šunky. Maso potřeme vaječnou směsí, na ni položíme proužky očištěné mrkve a zabalíme. Závin převážeme nití a opečeme na oleji. Pak podlijeme horkou vodou, osolíme a udusíme pod pokličkou. Měkkou roládu ještě necháme zčervenat v troubě. Šťávu zahustíme hladkou moukou a povaříme.
ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ZELÍM
Suroviny:
800 g brambor, 800 g kysaného zelí, 4 stroužky česneku, 80 g cibule, 120 g oleje, kmín, sůl.
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky, které opečeme na oleji do zlatova. Zapékací misku vyložíme vrstvou opečených brambor s plátky česneku, osolíme a přidáme dobře okapané kysané zelí. Okmínujeme a posypeme cibulí pokrájenou na kolečka. Jednotlivé vrstvy střídáme - poslední tvoří zelí s cibulí. Pokapeme olejem a zapečeme. Podle potřeby zakryjeme alobalem.
Dietní sladká jídla při lupénce
BRAMBOROVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI
Suroviny:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g cukru, sůl, 60 g rostlinného tuku Hera, 300 g hrušek, 80 g ořechů, 20 g rozinek, skořice, citrónová šťáva, cukr na posypání.
Postup přípravy:
Brambory uvařené ve slupce po vychladnutí oloupeme a prolisujeme. Přidáme hrubou mouku, cukr a na špetku nože sůl. Promícháme a polovinu směsi nasypeme na tukem vymazaný vyšší plech. Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Ořechová jádra nasekáme na hrubo a rozinky spaříme. Na vrstvu bramborové směsi pokládáme pokrájené hrušky, které zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme rozinky, nasekané ořechy a skořici. Poslední vrstvu tvoří druhá polovina bramborové směsi. Tu pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Koláč pak upečeme ve vyhřáté troubě.
Dietní malá studená jídla při lupénce
SÝROVÁ ROLKA
Suroviny:
3 sýry Lučina, 2 stroužky česneku, sezamová zrníčka, sůl, pažitka, kopr, petrželka, mléko.
Postup přípravy:
Česnek utřeme se solí a rozmícháme se sýry. Podle potřeby zředíme mlékem. Hmota musí být hustá, aby se dala tvarovat. Jemně nasekáme zelené natě, smícháme se sezamovými zrníčky a ve směsi obalíme váleček vytvarovaný z česnekové lučiny. Povrch by měl být zcela pokryt. Hotovou rolku necháme v chladu ztuhnout.
PLNĚNÉ PAPRIKY
Suroviny:
1 zelená, l červená a l žlutá paprika, sůl, l sýr Lučina, l sýr Imperiál, 200 g nízkotučného tvarohu, 2 stroužky česneku.
Postup přípravy:
Papriky omyjeme a seřízneme u stopky asi dvoucentimetrový okraj. Vykrojíme jádřinec a zbylé proužky papriky nakrájíme na malé kousky. Z velkých částí odstraníme zbytky jadérek, okraj můžeme ozdobně pokrájet. Papriky lze i podélně rozkrojit na čtvrtky a naplnit (je to pohodlnější k jídlu), nebo směsí vyplníme celé lusky.
Sýrová směs: Tvaroh utřeme se sýry Imperiál a Lučina, osolíme a přimícháme kousky pokrájených paprik. Stříkáme širokou trubičkou a zdobíme petrželkou.
POLÉVKA FAZOLOVÁ S BRAMBOREM
Suroviny:
120 g fazolí, 40 g brambor, 20 g oleje, 40 g cibule, 120 g kyselého mléka, mletá sladká paprika, sůl, ocet, cukr.
Postup přípravy:
Přebrané fazole propláchneme a necháme přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den je uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme mletou sladkou paprikou a naředíme horkou vodou. Povaříme, pak nalijeme do polévky a přidáme kyselé mléko. Podle chuti osolíme, okyselíme, případně i osladíme. Znovu krátce prohřejeme.
Dietní hlavní jídla při lupénce
KARLOVARSKÝ ZÁVIN
Postup přípravy.
300 g libového vepřového masa, 20 g šunky, 10 g mrkve, 20 g hrášku, l vejce, 20 g mléka, 20 g hladké mouky, 20 g oleje, sůl.
Postup přípravy:
Plát libového masa naklepeme a osolíme. Rozšlehané vejce umícháme na oleji, přidáme k němu hrášek a malé kousky šunky. Maso potřeme vaječnou směsí, na ni položíme proužky očištěné mrkve a zabalíme. Závin převážeme nití a opečeme na oleji. Pak podlijeme horkou vodou, osolíme a udusíme pod pokličkou. Měkkou roládu ještě necháme zčervenat v troubě. Šťávu zahustíme hladkou moukou a povaříme.
ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ZELÍM
Suroviny:
800 g brambor, 800 g kysaného zelí, 4 stroužky česneku, 80 g cibule, 120 g oleje, kmín, sůl.
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky, které opečeme na oleji do zlatova. Zapékací misku vyložíme vrstvou opečených brambor s plátky česneku, osolíme a přidáme dobře okapané kysané zelí. Okmínujeme a posypeme cibulí pokrájenou na kolečka. Jednotlivé vrstvy střídáme - poslední tvoří zelí s cibulí. Pokapeme olejem a zapečeme. Podle potřeby zakryjeme alobalem.
Dietní sladká jídla při lupénce
BRAMBOROVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI
Suroviny:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g cukru, sůl, 60 g rostlinného tuku Hera, 300 g hrušek, 80 g ořechů, 20 g rozinek, skořice, citrónová šťáva, cukr na posypání.
Postup přípravy:
Brambory uvařené ve slupce po vychladnutí oloupeme a prolisujeme. Přidáme hrubou mouku, cukr a na špetku nože sůl. Promícháme a polovinu směsi nasypeme na tukem vymazaný vyšší plech. Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Ořechová jádra nasekáme na hrubo a rozinky spaříme. Na vrstvu bramborové směsi pokládáme pokrájené hrušky, které zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme rozinky, nasekané ořechy a skořici. Poslední vrstvu tvoří druhá polovina bramborové směsi. Tu pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Koláč pak upečeme ve vyhřáté troubě.
Dietní malá studená jídla při lupénce
SÝROVÁ ROLKA
Suroviny:
3 sýry Lučina, 2 stroužky česneku, sezamová zrníčka, sůl, pažitka, kopr, petrželka, mléko.
Postup přípravy:
Česnek utřeme se solí a rozmícháme se sýry. Podle potřeby zředíme mlékem. Hmota musí být hustá, aby se dala tvarovat. Jemně nasekáme zelené natě, smícháme se sezamovými zrníčky a ve směsi obalíme váleček vytvarovaný z česnekové lučiny. Povrch by měl být zcela pokryt. Hotovou rolku necháme v chladu ztuhnout.
PLNĚNÉ PAPRIKY
Suroviny:
1 zelená, l červená a l žlutá paprika, sůl, l sýr Lučina, l sýr Imperiál, 200 g nízkotučného tvarohu, 2 stroužky česneku.
Postup přípravy:
Papriky omyjeme a seřízneme u stopky asi dvoucentimetrový okraj. Vykrojíme jádřinec a zbylé proužky papriky nakrájíme na malé kousky. Z velkých částí odstraníme zbytky jadérek, okraj můžeme ozdobně pokrájet. Papriky lze i podélně rozkrojit na čtvrtky a naplnit (je to pohodlnější k jídlu), nebo směsí vyplníme celé lusky.
Sýrová směs: Tvaroh utřeme se sýry Imperiál a Lučina, osolíme a přimícháme kousky pokrájených paprik. Stříkáme širokou trubičkou a zdobíme petrželkou.