od podpora » úte čer 12, 2012 7:51 am
V lidovém léčitelství se využívá celé řady bylin s projímavými účinky a proto jsou vhodné různé nálevy nebo čaje z těchto drog připravované. Základem léčby tohoto onemocnění je konzumace takových potravin, které obsahují látky zvyšující pohyb střevní stěny (peristaltiku střeva) a tím se dociluje zrychleného pohybu tráveniny střevem. Důležité je při tom zajistit dostatečný příjem tekutin. Peristaltiku střeva lze podpořit i vhodnými jednoduchými cviky a zejména zvýšenou pohybovou aktivitou. Sedavé zaměstnání vznik zácpy podporuje.
Návrh jídelníčku při zácpě:
První snídaně - švestkový kompot
- broskový nebo meruňkový kompot
- kysané mléko
Druhá snídaně - šípkový čaj, tmavý chléb, sekaná
- šípkový čaj, francouzský salát, rohlík
- tvrdý sýr, kysané mléko, chléb
- bílá káva, chléb, máslo, med
- tmavý chléb, máslo, kyselá okurka, šípkový čaj
Přesnídávka - zelenina nebo ovoce
- zeleninové saláty
- ovocné kompoty
Oběd - dršťková polévka, houby s vejci, chléb nebo brambory, rajčatový salát
- kyselice, hovězí na houbách, rýže, kompot
- zeleninová polévka, pečený králík, brambory, zelenina
- slabý hovězí vývar, těstoviny, rajská omáčka, vejce
Svačina - sýry s rohlíkem, kysané mléko
- bílý jogurt, rohlík, mléko
- ovoce nebo zelenina
Večeře - pečený králík se zelenými fazolkami na smetaně a bramborem
- květákový mozeček, brambory
- segedínský guláš, knedlík
- ovocný kompot
V lidovém léčitelství se využívá celé řady bylin s projímavými účinky a proto jsou vhodné různé nálevy nebo čaje z těchto drog připravované. Základem léčby tohoto onemocnění je konzumace takových potravin, které obsahují látky zvyšující pohyb střevní stěny (peristaltiku střeva) a tím se dociluje zrychleného pohybu tráveniny střevem. Důležité je při tom zajistit dostatečný příjem tekutin. Peristaltiku střeva lze podpořit i vhodnými jednoduchými cviky a zejména zvýšenou pohybovou aktivitou. Sedavé zaměstnání vznik zácpy podporuje.
Návrh jídelníčku při zácpě:
První snídaně - švestkový kompot
- broskový nebo meruňkový kompot
- kysané mléko
Druhá snídaně - šípkový čaj, tmavý chléb, sekaná
- šípkový čaj, francouzský salát, rohlík
- tvrdý sýr, kysané mléko, chléb
- bílá káva, chléb, máslo, med
- tmavý chléb, máslo, kyselá okurka, šípkový čaj
Přesnídávka - zelenina nebo ovoce
- zeleninové saláty
- ovocné kompoty
Oběd - dršťková polévka, houby s vejci, chléb nebo brambory, rajčatový salát
- kyselice, hovězí na houbách, rýže, kompot
- zeleninová polévka, pečený králík, brambory, zelenina
- slabý hovězí vývar, těstoviny, rajská omáčka, vejce
Svačina - sýry s rohlíkem, kysané mléko
- bílý jogurt, rohlík, mléko
- ovoce nebo zelenina
Večeře - pečený králík se zelenými fazolkami na smetaně a bramborem
- květákový mozeček, brambory
- segedínský guláš, knedlík
- ovocný kompot