od podpora » stř říj 10, 2012 10:10 pm
Život bez lepku
Dříve byla celiakie považována za dětské onemocnění, nyní je však diagnostikována i u dospělých. Jde o záludnou nemoc. Mnoho dospělých o své chorobě neví a léčí se na něco jiného. U dětí se většinou celiakie projevuje neprospíváním a zažívacími problémy, u dospělých hubnutím, únavou, depresemi, zažívacími či neurologickými problémy. U nás bojuje s touto nemocí asi jedno procento populace, ale podle srovnatelných studií v Evropě to může být i desetkrát více.
Vrozená celoživotní nesnášenlivost lepku není léčitelná, a tak jedinou možností je nepřetržitá bezlepková dieta. Lepek, neboli gluten, obsahují pšenice, žito, ječmen, oves a výrobky z nich. Takže lepek lze najít v pekárenských výrobcích, jako je chléb, slané i sladké pečivo, zákusky, ale také v těstovinách, uzeninách, zmrzlinách, cukrovinkách nebo i kečupech. Celiakové mají život nejen složitější, ale i dražší. Za potraviny vydají měsíčně o tři tisíce korun víc než zdraví lidé.
Pozitivní je fakt, že na rozdíl od minulosti jsou dnes bezlepkové potraviny snáze dostupné a jejich sortiment je mnohem širší. Potraviny lze najít v prodejnách zdravé výživy, ve specializovaných obchodech i v koutcích některých obchodních řetězců. Například firma Procházka z Roudnice nad Labem nabízí 150 položek uzenářských bezlepkových výrobků. Pod značkou Penam si mohou celiaci pochutnat na bezlepkovém pečivu a zámecký minipivovar v Ostravě vyrábí jako jediný v České republice dokonce bezlepkové pivo. A v Praze vznikla první bezlepková restaurace, kde se mohou celiaci bez obav najíst třeba i jahodových knedlíků.
Život bez lepku
Dříve byla celiakie považována za dětské onemocnění, nyní je však diagnostikována i u dospělých. Jde o záludnou nemoc. Mnoho dospělých o své chorobě neví a léčí se na něco jiného. U dětí se většinou celiakie projevuje neprospíváním a zažívacími problémy, u dospělých hubnutím, únavou, depresemi, zažívacími či neurologickými problémy. U nás bojuje s touto nemocí asi jedno procento populace, ale podle srovnatelných studií v Evropě to může být i desetkrát více.
Vrozená celoživotní nesnášenlivost lepku není léčitelná, a tak jedinou možností je nepřetržitá bezlepková dieta. Lepek, neboli gluten, obsahují pšenice, žito, ječmen, oves a výrobky z nich. Takže lepek lze najít v pekárenských výrobcích, jako je chléb, slané i sladké pečivo, zákusky, ale také v těstovinách, uzeninách, zmrzlinách, cukrovinkách nebo i kečupech. Celiakové mají život nejen složitější, ale i dražší. Za potraviny vydají měsíčně o tři tisíce korun víc než zdraví lidé.
Pozitivní je fakt, že na rozdíl od minulosti jsou dnes bezlepkové potraviny snáze dostupné a jejich sortiment je mnohem širší. Potraviny lze najít v prodejnách zdravé výživy, ve specializovaných obchodech i v koutcích některých obchodních řetězců. Například firma Procházka z Roudnice nad Labem nabízí 150 položek uzenářských bezlepkových výrobků. Pod značkou Penam si mohou celiaci pochutnat na bezlepkovém pečivu a zámecký minipivovar v Ostravě vyrábí jako jediný v České republice dokonce bezlepkové pivo. A v Praze vznikla první bezlepková restaurace, kde se mohou celiaci bez obav najíst třeba i jahodových knedlíků.