od podpora » úte led 08, 2013 12:34 am
Žlučníková dieta
Při chronickém onemocnění žlučníku je nutné dodržovat dietu. Základním pravidlem žlučníkové diety je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené či fritováné pokrmy a pečení při vysokých teplotách. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny všechny tři složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny.
Nevhodné potraviny
Důležité je vyhnout se při žlučníkové dietě živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (zejména tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurek, česnek, čočku atd., nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkoholické nápoje a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.
Vhodné potraviny
Do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka,… Používáme jenom zdravé tuky – olivový olej, slunečnicový olej, jen malém množství. Z mléčných výrobku je vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, listový salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou. Pijeme hlavně bylinné čaje.
Žlučníková dieta - recepty
Bramboračka
Suroviny:
160 g brambor
10 g sušených hub
sůl
majoránka
30 g kořenové zeleniny
Postup:
Sušené houby namočíme a posléze uvaříme do měkka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme zeleninu, podlijeme vodou, osolíme a vaříme do změknutí. Přidáme houby a okořeníme špetkou majoránky.
Masové ragú
Suroviny:
80 g libového masa - směs více druhů
40 g kořenové zeleniny
10 g hladké mouky
100 ml mléka
žervé
muškátový oříšek
sušená petrželka
olej
sůl
Postup:
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do nádoby, osolíme, přidáme zeleninu a podlijeme vodou. Dusíme na mírném ohni, v průběhu přípravy přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a sušenou petrželku. Mléko rozmícháme se žervé a moukou, přidáme olej, podle potřeby mírně přisolíme, směs vlijeme do ragú a ještě chvíli povaříme. Podáváme s knedlíkem, strouhankovými knedlíčky nebo opečenou vekou. Tuto směs můžeme podávat i jako předkrm posypanou strouhaným sýrem a zapečenou v grilu nebo troubě.
Jarní pomazánka
Suroviny:
200 g tvarohu
60 g strouhané kořenové zeleniny
sůl
citrónová šťáva
petrželka
Postup:
Jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu vmícháme do tvarohu, osolíme, přidáme pár kapek citrónové šťávy. Podle potřeby můžeme zředit mlékem. Pomazánku našleháme a ozdobíme petrželkou.
Žlučníková dieta
Při chronickém onemocnění žlučníku je nutné dodržovat dietu. Základním pravidlem žlučníkové diety je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené či fritováné pokrmy a pečení při vysokých teplotách. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny všechny tři složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny.
Nevhodné potraviny
Důležité je vyhnout se při žlučníkové dietě živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (zejména tučné sýry), vyřadit z jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurek, česnek, čočku atd., nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkoholické nápoje a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.
Vhodné potraviny
Do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka,… Používáme jenom zdravé tuky – olivový olej, slunečnicový olej, jen malém množství. Z mléčných výrobku je vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, listový salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou. Pijeme hlavně bylinné čaje.
Žlučníková dieta - recepty
Bramboračka
Suroviny:
160 g brambor
10 g sušených hub
sůl
majoránka
30 g kořenové zeleniny
Postup:
Sušené houby namočíme a posléze uvaříme do měkka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme zeleninu, podlijeme vodou, osolíme a vaříme do změknutí. Přidáme houby a okořeníme špetkou majoránky.
Masové ragú
Suroviny:
80 g libového masa - směs více druhů
40 g kořenové zeleniny
10 g hladké mouky
100 ml mléka
žervé
muškátový oříšek
sušená petrželka
olej
sůl
Postup:
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do nádoby, osolíme, přidáme zeleninu a podlijeme vodou. Dusíme na mírném ohni, v průběhu přípravy přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a sušenou petrželku. Mléko rozmícháme se žervé a moukou, přidáme olej, podle potřeby mírně přisolíme, směs vlijeme do ragú a ještě chvíli povaříme. Podáváme s knedlíkem, strouhankovými knedlíčky nebo opečenou vekou. Tuto směs můžeme podávat i jako předkrm posypanou strouhaným sýrem a zapečenou v grilu nebo troubě.
Jarní pomazánka
Suroviny:
200 g tvarohu
60 g strouhané kořenové zeleniny
sůl
citrónová šťáva
petrželka
Postup:
Jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu vmícháme do tvarohu, osolíme, přidáme pár kapek citrónové šťávy. Podle potřeby můžeme zředit mlékem. Pomazánku našleháme a ozdobíme petrželkou.